Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Αναστάτωση στη Ραφήνα για τη στάση του δημάρχου στο ζήτημα των αντισταθμιστικών του ελληνικού

Δεν εφάπτεται καθόλου η Ραφηνα με το νέο αεροδρόμιο… μήπως κάτι γνωρίζει ο δήμαρχος;
Στη τελευταία συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου , ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης Βασίλης Πιστικίδης με ερώτηση που κατέθεσε, έθεσε το θέμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της ριζική μεταβολής των κοινωνικών συνθηκών που προέκυψαν στην περιοχή  των Μεσογείων με την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», και είχε προβλεφτεί , με σχετικό νόμο, ότι ποσοστό 10% από τα έσοδα που θα προέλθουν από την αξιοποίηση του Ελληνικού θα διατεθούν στους Δήμους – των Μεσογείων –  για τη δημιουργία σύγχρονης υποδομής και δικτύων ποιότητας ζωής.


Ακολουθεί η Ερώτηση του Βασίλη Πιστικίδη προς τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου κ. Γ. Χριστόπουλο

Ως πολιτική εξαπάτηση, χαρακτηρίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους, οι δήμαρχοι Σπάτων- Αρτέμιδας, Παιανίας, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, την κατάργηση των αντισταθμιστικών οφελών από την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, την οποία ορίζει το υπό διαβούλευση σχετικό σχέδιο νόμου. Οι αιρετοί των Μεσογείων, εκφράζουν την έκπληξη και την οργή τους, για τα όσα τους επιφυλάσσει το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για “νομικά παντελώς αυθαίρετη κατάργηση περιουσιακών δικαιωμάτων των Δήμων μας”, ενώ δηλώνουν σε όλους τους τόνους, ότι θα αντιταχθούν με κάθε νόμιμο μέσο κατά της “νομικά αυθαίρετης και…….πολιτικά απαράδεκτης απόφασης”, όπως την χαρακτηρίζουν, για την κατάργηση των αντισταθμιστικών αυτών οφελών.
Παράλληλα, με ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος στρέφονται με εξώδικό τους, που υπογράφει ο γνωστός δικηγόρος δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου κατά της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., του Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος καλώντας τους «να απέχουν από κάθε ενέργεια, η οποία θα αμφισβητούσε, άμεσα ή έμμεσα, το εν λόγω ενεργό περιουσιακό δικαίωμα των Δήμων».
Ειδικότερα, με το εν λόγω νομοσχέδιο, καταργείται η πρόβλεψη των οικονομικών ωφελημάτων που είχαν θεσπισθεί με τον νόμο 2338/1995 υπέρ των Δήμων των Μεσογείων ως αντιστάθμισμα για την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τη ριζική μεταβολή των κοινωνικών συνθηκών που προέκυψαν στην περιοχή, από τη λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου των Σπάτων “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Τα εν λόγω αντισταθμιστικά οφέλη προβλέφθηκαν σε ποσοστό 10% από την κάθε μορφής αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Ωστόσο, με το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνον καταργείται η ρύθμιση αυτή αλλά, επιπλέον, προβλέπεται (άρθρο 2 παρ. 8 εδ. β΄ και γ΄) η διάθεση ενός μικρού ποσοστού στο σύνολο των άλλων Δήμων της Αττικής, πλην των Δήμων των Μεσογείων (!). Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη απόπειρα κατάργησης των αντισταθμιστικών οφελών υπέρ των Μεσογείων επιχειρήθηκε πρόσφατα με τον νόμο 3943/2011, με τον οποίο συστήθηκε, ως νέος φορέας αξιοποίησης του Ελληνικού, η «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε». Ήδη δε εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η (πρώτη) αίτηση ακυρώσεως που έχουν ασκήσει οι Δήμοι της περιοχής κατά της απόρριψης του αιτήματός τους, να τους καταβληθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στο ως άνω προβλεπόμενο στον νόμο ποσοστό από τα έσοδα που έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί από την αξιοποίηση του χώρου.
Τα ποσά αυτά προβλεπόταν από τον νόμο 2338/1995 να «διατίθενται για τη δημιουργία σύγχρονης υποδομής και δικτύων ποιότητας ζωής, καθώς και για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων».

Σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ν.3852/2010 και σε συνδυασμό με το άρθρο 4 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου (απόφαση 167/2011) ζητώ να μου απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:
Α) Γιατί δεν συνυπογράψατε με τους υπόλοιπους Δημάρχους την προαναφερόμενη ανακοίνωση
Β) Να ενημερωθεί το ΔΣ για τις όποιες εξελίξεις σε σχέση με το θέμα.
Βασίλης Πιστικίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου