Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η χώρα δεν αντέχει άλλη ύφεση.

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ
 Η χώρα δεν αντέχει άλλη ύφεση.
Η κοινωνία δεν θα μπορέσει να αντέξει πάνω από 1-2 χρόνια, εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα.
Πρέπει να παρθούν τώρα καινοτομικά και δυναμικά μέτρα ανάπτυξης καθώς και πάταξης της σπατάλης και της γραφειοκρατίας.
Είναι αδιανόητο σήμερα που παλεύουμε να μείνουμε όρθιοι με τον ελληνικό λαό να κάνει τεράστιες θυσίες , να μην υιοθετούμε πετυχημένα μέτρα που έχουν χώρες του εξωτερικού.
Η Αθήνα με προτεραιότητα στα υποβαθμισμένα σήμερα διαμερίσματα της που σήμερα πλήττονται από ανεργία, εγκληματικότητα και λαθρομετανάστευση καθώς και όλη η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο καθώς και διεθνές κέντρο άλλων υπηρεσιών (τουριστικών, ναυτιλιακών, εκπαιδευτικών, ιατρικών, εμπορικών, κατασκευαστικών, logistics κ.τ.λ.) χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός της χώρας με πρόσθετα έξοδα.


Μπορούμε να υιοθετήσουμε μέτρα ανάπτυξης, παρόμοια με αυτά που εφαρμόζονται στο Λουξεμβούργο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Δουβλίνο, το Dubai και αλλού, χωρίς δημοσιονομικό κόστος τα οποία θα φέρνουν έσοδα δύο χρόνια μετά την ψήφιση τους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ το χρόνο, όπως εμείς τα κοστολογούμε.
Το Λουξεμβούργο που έχει υιοθετήσει σχετικά μέτρα και έχει μετατραπεί σε χρηματοοικονομικό κέντρο, βλέπει τώρα τη συμμετοχή μόνο του χρηματοοικονομικού τομέα στο ΑΕΠ να είναι της τάξης του 38%.
Ποσό ύψους 16 δισ. ευρώ από συνολικό ΑΕΠ το 2010 41 δισ. ευρώ προέρχεται από τον χρηματοοικονομικό κλάδο.
Έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές θέσεις εργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα που αντιστοιχούν στο 17% της εγχώριας απασχόλησης και η συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα ανέρχεται στο 30% των φορολογικών εσόδων που προέρχονται από το χρηματοπιστωτικό τομέα.
Στη Μ. Βρετανία το 10% του ΑΕΠ δηλαδή 150 δις (εκ των οποίων 50% από το Λονδίνο) προέρχεται από τον Χρηματοπιστωτικό τομέα μόνο χάρη σε θεσμικά μέτρα χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
Τα 2/3 του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου οφείλεται σε υπηρεσίες.
Οι προτάσεις μας όμως (που έχουν προσωπική τεχνογνωσία που δεν αναφέρεται σε εγχειρίδια) έχουν μείγμα μέτρων επιπλέον του Λουξεμβούργου από Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο, Ιρλανδία, Μονακό, Σιγκαπούρη και όλη την ΕΕ.
Ξεπερνούν αυτές που εφαρμόζει το Λουξεμβούργο.
Θα έχουν ευεργετικές συνέπειες σε πολλούς άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας επιπλέον του χρηματοοικονομικού.
Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει τέτοια μέτρα τα οποία θα φέρουν άμεσα επενδύσεις.
Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα πληρώνονται ασφαλιστικές εισφορές, θα αγορασθούν ή/και νοικιαστούν ακίνητα που σήμερα παραμένουν επί πολλούς μήνες ξενοίκιαστα και κενά, θα έρθουν στη χώρα στελέχη εταιρειών που θα πληρώνουν ΦΠΑ, θα βοηθήσουν την κατανάλωση, τα εμπορικά καταστήματα, τον τουρισμό υψηλής στάθμης, τα νησιά μας, θα βρουν εργασία λογιστές & δικηγόροι, η εκπαίδευση θα ανθίσει, οι ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα θα αναβαθμιστούν με ευεργετικές συνέπειες σε ασθενείς, γιατρούς, οδοντιάτρους, νοσοκόμους και άλλους, οι Τράπεζες θα δουν τις καταθέσεις τους και την ρευστότητα τους να αυξάνονται, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν, από τις Τράπεζες την απαιτούμενη ρευστότητα που τους λείπει σήμερα, οι ΑΧΕΠΕΥ θα δουν τις εργασίες τους να διεθνοποιούνται με ανοδική πορεία εργασιών.
Θα προσφέρουν θέσεις εργασίας σε νέους οι ΑΕΔΑΚ, τα Α/Κ κ.α.
Η ανάπτυξη θα διαχυθεί σε όλη την οικονομία επιπλέον του χρηματοοικονομικού τομέα.
Οι επενδυτές του ΧΑ θα δουν τις εισηγμένες εταιρίες που έχουν επενδύσει τις οικονομίες τους να ανεβαίνουν σε αξία λόγω ανόδου όλης της οικονομίας, παρόμοια άνοδο θα σημειώσουν και οι εμπορικές αξίες των ακινήτων.
Εγγυώμαι ότι θα φέρω πελάτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης στην Ελλάδα σε τουριστικές επιχειρήσεις, ιατρικές υπηρεσίες εστιατόρια, καφενεία, μαγαζιά, Τράπεζες, χρημ/κές εταιρίες, κ.τ.λ. με τους τρόπους που εξηγούνται αναλυτικά στην ιστοσελίδα μου http://www.alexandrosmoraitakis.gr
Επιπλέον η φοροδιαφυγή θα καταπολεμηθεί και το κόστος προϊόντων και υπηρεσιών θα πέσει με συνέπεια την πτώση του πληθωρισμού.

Υπάρχει λίγος χρόνος, υπάρχουν όμως ακόμα λύσεις.
Παλεύω από το 2004 να πείσω τα κυβερνητικά στελέχη να υιοθετήσουν συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξης.
Αν είχαν υιοθετηθεί τα δημοσιονομικά της χώρας θα ήταν σήμερα πολύ καλύτερα.
Υπάρχουν χώρες που τις έχουν υιοθετήσει και έχουν αυξήσει το ΑΕΠ τους, έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, έχουν πετύχει καταπληκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Μπορούμε και εμείς.
Αυτά τα μέτρα θα προωθήσω με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να συμβάλλω στη μετατροπή της χώρας μας σε διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο και κέντρο υπηρεσιών υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας χωρίς δημοσιονομικό κόστος.
Δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι από το Λουξεμβούργο, την Αγγλία, το Γιβραλτάρ ή την Ιρλανδία (για να αναφερθούμε μόνο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που έχουν υιοθετήσει αυτές τις προτάσεις.
Χρειάζεται θέληση και γνώση των θεμάτων που δυστυχώς οι προηγούμενοι υπουργοί Οικονομικών δεν είχαν.
Γι΄ αυτό και τα μέτρα που έπαιρναν ήταν οριζόντιες περικοπές και δεν έγιναν στοχευόμενες κινήσεις μείωσης δαπανών και αύξησης εσόδων.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
Θεωρώ πως αυτή είναι η τελευταία από μία σειρά ευκαιριών που μας δόθηκαν.
Ως επιχειρηματίας, επιστήμονας και παράλληλα εργαζόμενος, χρόνια στη χώρα αυτή και στο εξωτερικό, έχω κατανοήσει πως αν δεν βοηθήσουμε όλοι όσοι έχουμε γνώσεις οικονομικών, μακροοικονομικών, αγορών, ομολόγων, νομισμάτων και της πραγματικής οικονομίας, η χώρα δεν θα τα καταφέρει.
Τότε οι επιπτώσεις για όλους μας θα είναι χειρότερες.
Ας θυμηθούμε τι γράφει ο Ξενοφών στα Ελληνικά του τι έγινε μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου που κάποιοι πανηγύριζαν χωρίς να καταλαβαίνουν ότι η νίκη τους θα απέφερε περισσότερα δεινά.
Θα χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας, οι μισθοί και οι συντάξεις θα περικοπούν και τα παιδιά μας δεν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά.
Φοβάμαι πως πολλοί από τους επιχειρηματίες που έχουν μετά βίας επιβιώσει αυτά τα δύσκολα χρόνια, μεταξύ αυτών και εγώ, θα αναγκαστούμε να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας.
Τα ίδια και ίσως περισσότερα δεινά θα υποστούν και οι εργαζόμενοι, καθώς και οι νέοι και οι συνταξιούχοι.
Με μοναδικό κίνητρο την αγάπη μου για την εργασία μου, τον τόπο μου και με τη αγωνία να βρίσκει ο κόσμος εργασία για να μπορεί να δημιουργεί, εισέρχομαι στην πολιτική.
Δεν επιθυμώ να γίνω ένας ακόμη επαγγελματίας πολιτικός.
Θέλω να δω και να συμβάλω ώστε τα δημοσιονομικά της χώρας να βελτιώνονται, η ανάπτυξη να επιστρέφει, το χρέος να μειώνεται, οι συντάξεις και οι μισθοί να αυξάνονται και η ανεργία να μειώνεται.
Σήμερα δυστυχώς να νούμερα είναι αμείλικτα και πολλοί εξακολουθούν να μην κατανοούν την πραγματική σημασία τους.
Αν τα κατανοούσαν σήμερα θα ήμασταν σε καλύτερη θέση. Δυστυχώς δεν γνώριζαν, γιατί δεν είχαν την εργασιακή εμπειρία και δεν είχαν τις απαιτούμενες εξειδικευμένες και πρακτικές γνώσεις που έχουμε όσοι ασχολούμαστε με τις αγορές και την πραγματική οικονομία με την ευρεία έννοια.
Επί πλέον των αναπτυξιακών μέτρων θα εξοικονομηθούν πόροι και θα καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία μέσω επιστημονικής οργάνωσης εργασίας, ολικής μηχανοργάνωσης του δημοσίου και εμπεριστατωμένης επανεξέτασης των κωδικών του προϋπολογισμού από μηδενικό σημείο (zero basis budgeting).
Η καταπολέμηση της διαφθοράς θα πραγματοποιηθεί με την εφαρμογή συγχρόνων αρχών της εκλεκτικής και με την ολοκληρωτική μηχανοργάνωση.
Καθημερινά αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα. Από αυτήν την εμπειρία μου δημιουργήθηκαν και οι λύσεις.
Η εργασιακή εμπειρία μου στην Εμπορική Τράπεζα, στο Πολεμικό Ναυτικό, η συνεργασία μου με την Booz-Allen και η ελεγκτική μου εργασία θα συμβάλουν αποφασιστικά στη επίτευξη αυτών των στόχων.
Τα συγκεκριμένα μέτρα ανάπτυξης, που έχω καταθέσει, έχει αποδεχτεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Γι΄ αυτά τα μέτρα αξίζει να παλέψω, γιατί φέρνουν ανάπτυξη.
Γι΄ αυτά θα παλέψω και ζητώ και τη δική σας βοήθεια προκειμένου να βγούμε από την κρίση.
Μπορούμε και επιβάλλεται να προσπαθήσουμε.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος.

Υπάρχει λίγος χρόνος, υπάρχουν όμως ακόμη λύσεις.
Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο αποφάσισα να αποδεχτώ την πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, και να είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές στην Α΄ περιφέρεια της Αθήνας.

Νέα Δημοκρατία