Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ -ΠΕΤΡΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ-Έκαναν το άλσος σκουπιδότοπο


Μία τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή συντελείται μέσα στο άλσος του Δήμου Αρτέμιδος Αττικής. Η περιοχή αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει στον πολύπαθο νομό. Σκουπίδια, μπάζα, οικοδομικά υλικά, πλαστικά και μεγάλες σακούλες με απόβλητα βιομηχανικής προέλευσης κατακλύζουν το οικοσύστημα, σχηματίζοντας λόφους απορριμμάτων, που ξεπερνούν σε ύψος τα 5 μέτρα.

_______________
_________________________


Προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων, ο δήμος Αρτέμιδος - Σπάτων… πυρπολεί συστηματικά τους λόφους του αίσχους, λίγα μέτρα μακριά από τα πρώτα σπίτια της πόλης, βάζοντας σε κίνδυνο το μικρό δάσος, αλλά και την υγεία των κατοίκων. Οι κάτοικοι εκφράζουν τα παράπονά τους για την απαξίωση του άλσους της πόλης τους, καθώς επίσης και για το είδος των αποβλήτων που καίγονται ως… κλαδιά.
Εικόνες εγκατάλειψης
Ο φακός της Real planet κατέγραψε εικόνες πλήρους απαξίωσης και εγκατάλειψης. Το δάσος, έκτασης 600 στρεμμάτων, είναι εντελώς απροστάτευτο, ενώ η πόρτα έχει παραβιαστεί εδώ και καιρό.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι αρκετά παρατημένα βαρέα οχήματα με τα διακριτικά του δήμου, τα οποία σκουριάζουν δίπλα στα πεύκα, ενώ ένα λεωφορείο, το οποίο αποσυντίθεται κοντά στην είσοδο του χώρου, φαίνεται να χρησιμοποιείται από αστέγους ως κατάλυμα.

Λίγο παραπέρα, άλλος ένας τεράστιος όγκος σκουπιδιών ξεπροβάλλει για να καλύψει τα ψηλά πεύκα, κάνοντας το τοπίο αποκρουστικό. Και εδώ η εικόνα είναι παρόμοια.

Ανακατεμένα σκουπίδια και πλαστικά μαζί με κλαδιά, σακούλες, μεταλλικά δοχεία, φορτώνονται στο φορτηγό του δήμου με προορισμό τον ΧΥΤΑ Φυλής. Στον χώρο φιλοξενούνται επίσης τα μηχανήματα του δήμου. Ογκώδη φορτηγά μπαινοβγαίνουν μέσα στον χώρο μεταφέροντας το επιβλαβές για το περιβάλλον φορτίο τους.

Προστατευτική... κορδέλα

Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται κατά μήκος σχεδόν όλης της διαδρομής μέσα στο άλσος. Ο περιπατητής, για να απολαύσει ένα μικρό κομμάτι από το υπόλοιπο άλσος που έχει παραμείνει ανέπαφο από τις καταστροφικές δραστηριότητες, πρέπει να περάσει δίπλα από τα φλεγόμενα απορρίμματα και τις δυσάρεστες μυρωδιές. Μοναδικό εμπόδιο για τους περιπατητές, μία πρόχειρα τοποθετημένη κόκκινη κορδέλα που δεν επέτρεπε στους περαστικούς να πλησιάσουν στους φλεγόμενους λόφους.

«Τις φωτιές τις βάζει ο δήμος», δηλώνει ευθαρσώς στη Real planet ο αντιδήμαρχος Αρτέμιδος Πέτρος Πουλάκης και συνεχίζει: «Ομως, δεν υπάρχουν πλαστικά ούτε άλλα απορρίμματα. Ολα αυτά που βλέπετε είναι κομπόστ, τα οποία διαχειρίζεται ο δήμος και τα πάει στον ΧΥΤΑ Φυλής. Τώρα, αν υπάρχουν άλλα σκουπίδια μέσα στον χώρο, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, καθώς ο χώρος δεν ανήκει σε εμάς αλλά στα ακίνητα του ΟΤΕ. Εμείς δεν έχουμε τα περιθώρια να φυλάξουμε τον χώρο», παραδέχεται ο αντιδήμαρχος.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ