Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Τελικός αποδέκτης αποχέτευσης το Πλατύ Χωράφι στα Σπάτα - Αρτέμιδα

Γράφει η Αννα Μπουζιάνη
Μακρά η συνεδρίαση των Σπάτων - Αρτέμιδας, για άλλη μια φορά, με θέμα την αποχέτευση.
Την Δευτέρα 2 Απριλίου συνεδρίασε το Δ.Σ. του Δήμου με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη: «Συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση του αποχετευτικού ζητήματος του ενιαίου πλέον Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος».
Επανήλθε το θέμα της αποχέτευσης μετά την μακρά συνεδρίαση της 23/1/12, όπου αναβλήθηκε η απόφαση μετά από εισήγηση του Δημάρχου (αρ. φ. 718/28.1.12).
Δικαιώθηκε ο Αντιδήμαρχος
Και τότε είχε έρθει το θέμα με εισήγηση την τοποθεσία δημιουργίας ΚΕΛ στο “Πλατύ Χωράφι”, αλλά η αντίδραση του κόσμου απ’ τη μιά και πολλών δημοτικών συμβούλων, έκαμψαν την απόφαση του Δημάρχου και ανέβαλε το θέμα, έτσι που ήρθε σε “ρήξη” με τον εισηγητή αντιδήμαρχο Χρ. Μάρκου, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά τότε: «Φούσκα περιρρέουσα η Ψυττάλεια. Σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε ΕΥΔΑΠ ούτε τίποτα και το Πλατύ χωράφι θα είναι πάλι μπροστά μας».
 
Ετσι αναβλήθηκε τότε η συνεδρίαση και προχθές (2/4) επανήλθε η πλειοψηφία με πρόταση το Πλατύ Χωράφι και πάλι. Ο λόγος όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Χρ. Α. Μάρκου, «η αρνητική απάντηση της ΕΥΔΑΠ” (απόφ. 17511/16.1.12).
Την απόρριψη της ΕΥΔΑΠ, ως ψευδή καταγγέλει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σπάτων Σωτήρης Γιαννάτος, σε άλλη στήλη.
Πολύς ο κόσμος στη συνεδρίαση, φωνές, αντιδράσεις, κατηγορίες για “κοροϊδία” από πλευράς της πλειοψηφίας. Μίλησαν για “μεθόδευση από το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους”.
Στην εισήγηση της πλειοψηφίας, που έγινε και απόφαση του Δ.Σ. με 16 ψήφους υπέρ και όπως διατυπώνεται και στο δελτίο τύπου του Δήμου γράφει μεταξύ άλλων: «Μετά την αρνητική απάντηση της ΕΥΔΑΠ να δεχτεί την σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος με την Ψυτάλλεια, το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αρ. 87/2012 απόφασή του, αφού έλαβε υπόψη του ότι:
-Η «λύση» σύνδεσης του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος με την Ψυτάλλεια με τα σημερινά και τα μεσοπρόθεσμα δεδομένα δείχνει να είναι πρακτικά ανέφικτη. Θα συνεχίσουμε να την επιδιώκουμε, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, χωρίς όμως να αναστείλουμε όσα ψήφισε το Δ.Σ.
-Το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού είναι αναγκαίο και απαραίτητο και η εκτέλεση του θα πρέπει να γίνει τώρα.
-Προϋπόθεση για να προχωρήσει αυτό, είναι η άμεση χρηματοδότηση του έργου των εσωτερικών Δικτύων των Σπάτων και της Αρτέμιδος και η αξιοποίηση των υδάτων της απορροής του βιολογικού με ταυτόχρονη εκτέλεση αρδευτικών δικτύων
-Αν τα έργα δεν ενταχθούν τώρα στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση είναι αμφίβολη η κατασκευή τους στο μέλλον
-Οι αρχικοί σχεδιασμοί της Κεντρικής Διοίκησης που σηματοδοτούσαν το μέγεθος του Βιολογικού Κέντρου Επεξεργασίας είναι εντελώς έξω απ’ την σημερινή πραγματικότητα και πολύ περισσότερο μακριά απ τις εκτιμήσεις που με χρονικό ορίζοντα το 2025 θα εξυπηρετεί το συγκεκριμένο μέγεθος πληθυσμού. Άρα δεν συζητάει κανείς σοβαρά σήμερα για ένα έργο «Φαραωνικού Τύπου».
-Αποδεδειγμένα επιστημονικά με όρους οικονομικού και περιβαλλοντικού οφέλους, φυσικός αποδέκτης δεν μπορεί να είναι η θάλασσα. Είναι τα βουνά, τα δάση, οι καλλιέργειες, η αστική κατανάλωση, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα.
-Οι προηγμένες τεχνολογικές μέθοδοι, που χρησιμοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού, δεν μεταφέρουν την λυματολάσπη. Την μετατρέπουν σε ενέργεια με σημαντικά οικονομικά οφέλη σ’ αυτούς, που διαχειρίζονται την όλη διαδικασία.
-Το κόστος κατασκευής και η δέσμευση αναλόγων κονδυλίων θα πρέπει να λάβει υπόψη της πρώτα απ’ όλα το περιβάλλον και ταυτόχρονα την σημερινή οικονομική συγκυρία.
-Η χωροθέτηση ενός μικρού βιολογικού κέντρου επεξεργασίας, που θα πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις των 16 σημείων της βασικής απόφασης του Δ. Σ. Σπάτων – Αρτέμιδος, δεν αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα επιφυλάξεων.
Επικαιροποιεί την υπ’ αρ. 13/2011 απόφασή του, προσθέτοντας ένα νέο πλαίσιο συγκεκριμένων προσεγγίσεων που προσδιορίζουν:
α) Το Μέγεθος εξυπηρέτησης Βιολογικού κέντρου:
Δυνατότητα εξυπηρέτησης πληθυσμιακού φορτίου 120.000 ανθρώπων, μέγεθος που καλύπτει τις πόλεις των Σπάτων και της Αρτέμιδος σε χρονικό ορίζοντα διαρκείας.
β) Αρχιτεκτονική εγκαταστάσεων: εξ ολοκλήρου κλειστού τύπου.
γ) Μορφή επεξεργασίας λυμάτων: Τριτοβάθμια με αποστείρωση χωρίς λυματολάσπη.
δ) Παροχέτευση επεξεργασμένων υδάτων: ΌΧΙ αγωγός στην θάλασσα. Τεχνητή λίμνη και δίκτυο δασοπυρόσβεσης, αρδευτικό δίκτυο, αστική χρήση.
ε) Κόστος κατασκευής: στο 1/3 του αρχικού προϋπολογισθέντος μεγάλου ΚΕΛ.
στ) Χωροθέτηση: Πλατύ χωράφι της Διοικητικής περιφέρειας του Δήμου Σπάτων- Αρτέμιδος.
Και αποφασίζει χωρίς ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του ΔΗΜΟΥ την εκπόνηση προμελετών για την εις βάθος ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η εκπόνηση των προαναφερομένων μελετών θα γίνει από την έχουσα την σχετική τεχνογνωσία εταιρεία Μ2 RENEWABLES, επαναλαμβάνουμε, χωρίς καμία ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ και χωρίς καμία δέσμευση de facto αποδοχής των προμελετών από το Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δυνατόν συντομότερα.
Συγχρόνως ο Δήμος θα απευθυνθεί στο ΕΜΤ και θα ζητήσει να είναι τεχνικός τους σύμβουλος.
Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία το Δημοτικό Συμβούλιο θα πάρει την οριστική του απόφαση και θα απαιτήσει από την Περιφέρεια και την ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι είναι αρμόδιοι του σχεδιασμού και της ανάθεσης μελετών και έργων, την υλοποίηση του έργου.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Κασίμης ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση «Ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος, να διεκδικήσει την σύνδεση με το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας», όπως άλλωστε και στην προηγούμενη συνεδρίαση, αφού υπήρχε έγγραφο της ΕΥΔΑΠ που απαντούσε ότι «η Ψυττάλεια θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής».
Ο Χρ. Τσαντήλας, έμεινε στην αρχική του θέση για Πλατύ Χωράφι και τότε και τώρα γιατί όπως είχε δηλώσει τότε: «πιστεύω ότι ο σχεδιασμός είναι Πλατύ χωράφι και όλα τα άλλα δεν ξέρω γιατί γίνονται. Είναι στάχτη στα μάτια. Ετσι που το πάμε θα γίνει, η αποχέτευση και θα είμαστε καταστροφικά απέξω».
Ο τ. δήμαρχος Αντ. Τούντας όμως είχε στηρίξει την πρόταση για Ψυττάλεια στο προηγούμενο Δ.Σ. ενώ αυτή τη φορά ψήφισε υπέρ του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.
Τέλος ξεκίνησε ο προεδρος Κων/νος Γκίκας την ψηφοφορία, αλλά ο κόσμος από κάτω δεν είχε ακούσει τι ακριβώς ψηφίζανε και ξεσηκώθηκε φωνάζοντας. Διακόπηκε η ψηφοφορία και ο πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόταση που είχε τεθεί σε ψηφοφορία και είναι η επικαιροποίηση την υπ’ αρ. 13/2011 απόφασης του Δ.Σ., προσθέτοντας ένα νέο πλαίσιο συγκεκριμένων προσεγγίσεων.

Καταγγέλει το δελτίο τύπου ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σπάτων
Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Σπάτων, Σωτήριος Γιαννάτος, καταγγέλει την πλειοψηφία, από την οποία προέρχεται, για ανακρίβειες, παραπλάνηση του Δημοτικού Συμβουλίου και αδικίες και ψεύδη!
Χαρακτηρίζει το δελτίο τύπου “κατάπτυστο” ιδιαίτερα στην παράγραφο που σημειώνει: «Με ιδιαίτερη ευθύνη και αποφασιστικότητα οι 16 σύμβουλοι, που στήριξαν τεκμηριωμένα και καθοριστικά την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής έβαλαν ένα τέλος στην υποκρισία και τον λαϊκισμό και άνοιξαν με την στάση τους έναν δρόμο για την ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής», και ζητάει από το Δήμαρχο να ανακαλέσει: «το δελτίο τύπου περιέχει ανακριβή στοχιεία, για την “τεκμηριωμένη”ψήφο τω ν 16 συμβούλων. Ολοι ακούσαμε τις έωλες και ανύπαρκτες τοποθετήσεις επί του θέματος των ομιλησάντων», σημειώνει ο Σ. Γιαννάτος.
Σημειωτέτον ότι το τοπικό συμβούλιο ομόφωνα ψήφισε την πρόταση για Ψυττάλεια και όχι το Πλατύ Χωράφι.